PaperChainManagement BV (PCM) is nu onderdeel van HH Global.

P(R)IETPRAAT – Hudson’s Bay: V&D 2.0?

Het Canadese warenhuisconcern Hudson’s Bay Company draait met zwaar verlies en verkoopt regelmatig bedrijfspanden om het hoofd van haar winkeldochter boven water te houden. Maar dat deert niet; voor Nederland staat een ambitieus programma op de rol.

Aan de lopende band zijn er de afgelopen vier maanden winkels geopend. Oude panden van V&D werden omgebouwd. Inmiddels zijn er al twaalf vestigingen geopend, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Maastricht, Breda en ook Almere.

Tijd voor een bezoek, zo dacht ik. Om niet af te gaan op één steekproef ging ik een paar keer naar de vestiging in Amsterdam en ook Rotterdam. Mooie en licht ingerichte winkels met vriendelijk personeel, geen ‘wow’-concept. Een collectie kleding en andere artikelen waar ik nu ook niet wild enthousiast van werd. Veel zaken waarvan ik dacht: dit is het nu niet echt!

Belangrijker nog waren mijn observaties bij de kassa. Wat schetste mijn verbazing: geen of nauwelijks bezoekers die iets komen afrekenen, en daar moet je het als retailer toch van hebben. En dat is een veeg teken. Aansluitend aan mijn bezoeken aan Hudson’s Bay bezocht ik ook De Bijenkorf. Daar kon ik over koppen lopen en was het bij de kassa’s waanzinnig druk. Dus omzet, omzet en nog eens omzet. Waar komt nu dat verschil toch vandaan, zo vroeg ik me af.
Allereerst dringt de vraag zich op of er daadwerkelijk behoefte is aan een concept als Hudson’s Bay. Als ik er kritisch naar kijk, zie ik V&D 2.0. Misschien komt dat doordat ze ook in dezelfde panden zijn gevestigd?
Het assortiment is niet bepaald flitsend en aan chique ontbreekt het. Zo is de parfumerieafdeling licht en levendig, maar mist wel de touch die je aantreft bij De Bijenkorf of een ICI Paris.

En dan de strategische nadruk die Hudson’s Bay legt op verkoop via internet. Je zult toch allereerst een ‘awareness’ moeten creëren om op de beeldplaat van een potentiële klant te komen. En daar ontbreekt het volgens mij heel duidelijk aan. Internet heb je zeker nodig, maar om de koopknop aan te zetten moet er toch echt meer en een bredere marketingpower tegenaan. En dat los je met membership kaarten – belangrijke pijler in de marketingstrategie – ook niet op. Niet voor niets kampt Hudson’s Bay met felle concurrentie van allerlei webshops. En juist die internetverkoop is bij Hudson’s Bay ook een zorgenkind.

Vastgoedverhuurders en gemeenten zijn blij met de komst van Hudson’s Bay. Dit soort nieuwe winkels verlevendigen het winkelbeeld en zijn altijd goed voor de binnensteden. Vastgoedverhuurders zijn in hun nopjes met mooie huurovereenkomsten; stabiele inkomstenstromen. Maar als het winkelend publiek deze winkels links laten liggen als het om aankopen gaat, dan vrees ik het ergste. De vraag die dan naar boven komt: hoe lang nog? Want de wet in retail is even duidelijk als simpel: geen massa, geen kassa. En daar draait het om.

Naar nieuwsoverzicht