Prijzen grondstoffen verpakkingen stijgen

De verpakkingsmarkt heeft te kampen met stijgende grondstoffenprijzen. De kosten voor recycling nemen toe, pulpprijzen zijn stijgende en de oudpapiermarkt is booming.

De prijzen van sommige grondstoffen (o.m. oud papier) zijn met 6% tot 10% gestegen. Dit komt ook door een toename van de vraag vanuit de verpakkingsmarkt (kraftliners, testliners) en de stijging van de vraag naar oud papier voor de Aziatisch-Chinese markt.

De Chinese overheid probeert met heffingen de import van oud papier uit Europa af te remmen. Europese afnemers van oud papier, met name in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, hopen daardoor op lagere prijzen, maar daar is vooralsnog niets van te merken.

Deze factoren zullen de prijzen van de gerecyclede soorten doen opdrijven. Zo zijn in de verpakkingsmarkt de prijzen van kraftliners sinds januari al met € 50 per ton gestegen. Grote leveranciers kondigen zonder nadere mededelingen de prijsstijgingen aan.

Grafieken

In nevenstaande grafieken is de prijsontwikkeling van Kraftliners en Testliners – een belangrijke kostendriver in de verpakkingsindustrie –   weergegeven. De trend is hier duidelijk: na een lange daling komt nu een duidelijke stijging.

Kraftliner EU Testliner EU

Geef een reactie