Uitstel JA|JA-sticker gevraagd in Amsterdam

Brancheorganisatie MailDB heeft de gemeente Amsterdam gedagvaard om het verbod te bestrijden op het bezorgen van folders op adressen zonder JA|JA-sticker. De gemeenteraad behandelt 15 februari een brandbrief van MailDB met het verzoek om de invoerdatum van 1 juni op te schorten tot de rechterlijke uitspraak. Door de (trage) bodemprocedure is de kans groot dat er voor die datum nog geen duidelijkheid is.

Het 20 jaar bestaande systeem met NEE|NEE- en NEE|JA-stickers werkt volgens MailDB prima: 42% van de Amsterdammers heeft zo’n sticker. Nergens in Nederland bestaat een bezorgverbod zoals Amsterdam wil invoeren. De landelijke overheid heeft daartoe ook geen plannen.

MailDB wijst er nog op dat opmerkelijk genoeg huis-aan-huisbladen boordevol reclame en politieke folders wel bezorgd mogen worden op adressen zonder sticker. Daardoor worden de marktverhoudingen verstoord, aldus MailDB.

Ruim 87 procent van de ontvangers leest de bezorgde papieren folder, blijkt uit een onderzoek van bureau Q&A. En dat niet alleen: ruim 60 procent van de ondervraagden zegt dat de folder hen stimuleert om in een fysieke winkel te kopen. De digitale folder stimuleert 38 procent van de consumenten om in een fysieke winkel te kopen, terwijl 24 procent wordt geprikkeld om via internet aankopen te doen.

Geef een reactie